На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
Кишеньковий персональний комп’ютер (КПК) – обов’язковий атрибут безперервного творчого процесу і незамінна річ для творчої людини
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Інноваційна агрокультура

2012-02-27
Андрій (Гавріель) Лівшиць

Аграрні технології це найважливіший і реально необхідний сектор інноваційного процесу

Цей інноваційний сектор з економічної значущості може бути прирівняний до енергетичного, але по стратегічній значимості однозначно може бути визнаний самим важливим і необхідним в світі

У світі не так багато місць, які за своїми природними умовами можуть дозволити розвивати агро-технології без значних витрат на супутні технології, такі як іригацію, інтенсифікацію виробництва сільгосп-продукції за рахунок застосування хімічних добрив і засобів захисту рослин і тому подібні технології та процеси

Коли знайомишся з всілякими описами досягнень в області агрокультури, то не завжди розумієш за рахунок яких же винаходів та інновацій ці досягнення отримані

Ось інформація з країни, яка впевнено тримає передові позиції в розвитку сільського господарства:

... Половина території Ізраїлю - це пустеля. З боку і не зрозуміти, що ось на цих каменях Ізраїлю вирощує велику частину своїх овочів і фруктів. Тут же, у пустелі, для наочності, місцеві агрономи періодично влаштовують Національну виставку досягнень сільського господарства.

По суті, це велика фабрика чудес.

Каже Осі Вінтер, куратор сільськогосподарської виставки: "Вважається, що в таких жахливих умовах неможливо вести сільське господарство. Але в Ізраїлю не було іншого виходу. І сьогодні ми бачимо чудові результати".

Приголомшливі результати це емоційна оцінка, пропоную дати інноваційну оцінку цим повідомленнями

Почнемо з того, що це пустеля з типовими пустельними умовами

Перше, що спадає на думку, - це питання іригації і тут є свої тонкощі, які вивчені на підставі саме цього технологічного напряму

Як відомо грунт може мати кислотний або лужний фон, який істотно впливає на її родючість
Також відомо, що, якщо неграмотно вести полив грунту, то дуже легко замість ефекту і підвищення врожайності, можна отримати ерозії грунту і надовго вивести цей грунт із сільськогосподарського обороту

Для того, щоб уникнути цих неприємностей, відомі спеціальні методи поливу, які полягають в наступному:

  • Якщо грунт має явно виражений лужний фон, то проливати її слід водою з підвищеною кислотністю;
  • Якщо грунт кисла, то полив бажано здійснювати водою з підвищеною лужністю;

Що необхідно зробити для цього, - дуже просто і звично, - додати в воду хімічні добрива, наприклад з кислотним фоном і отримати водний розчин для поливу з кислотним фоном, який можна застосовувати для поливу рослин, які вирощують на лужних грунтах, а на кислотних грунтах навпаки

У цій простоті закладений троянський кінь, по накопиченому шкідливому впливу на екологію більш небезпечний ніж багато природні катаклізми

Причиною тому поступове накопичення нітратів та інших шкідливих хімічних речовин в найбільш родючому верхньому шарі грунту

Значить необхідно отримати можливість зміни рівня кислотності або лужності в рідині без застосування хімічних реагентів, - це і буде інноваційним підходом до вирішення винахідницьких задач і, ймовірно це має стати ідеальним кінцевим результатом можливої групи технічних рішень

Задамо питання, - чи є такі технічні рішення, які до того ж багаторазово перевірені на практиці?
Та такі технічні рішення є і на жаль не багато про них знають; Ось цей винахід:

United States Patent 6,139,714
Livshits October 31, 2000
________________________________________
Method and apparatus for adjusting the pH of a liquid
Abstract
A process for adjusting the pH of an aqueous flowable fluid includes an electrochemical mechanism for adjusting the pH of an aqueous flowable fluid and a mechanism for then electrochemically stabilizing the adjusted pH of the fluid.
A device for performing the process is also included. The device includes an inlet and a channel in fluid communication with the inlet. The channel has the appearance and properties of a U-shaped connected vessel.
The U-shaped connected vessel includes an inlet accumulating passage in fluid communication with an active zone between two spaced electrodes wherein the active zone has a small volume relative to the passage for accelerating fluid flow from the passage through the active zone complying with the physics of connected vessels.

Знову повернемося від винаходу до опису різних чудес на полях:

... Ось так в Ізраїлі виглядають суничні поляни. Висячі сади нагадують автоматизований цех. Комп'ютери відповідають за клімат-контроль і крапельне зрошення. Людина приходь сюди раз на рік - зібрати урожай.
Іноземні туристи, втім, набагато частіше - сфотографуватися.

У тепличних ізраїльських заростях досвідчений агроном відразу помітить нісенітницю. Хто сказав, що кавуни не ростуть на деревах? Так ось же вони. Ці смугасті м'ячики вагою до напів-кілограма в Ізраїлі називають «кавунами порційними», тобто на одного їдця.
Кавунове дерево - лише частина великого саду нових баштанних. Ось підвісні гарбуза. Трохи осторонь - на гілках порційні літаючі дині.

Каже Рахель Левит, агроном: "Коли дині і кавуни ростуть на деревах, за ними набагато легше доглядати. Але головне, ми вирішуємо таким чином проблему їх хвороб. Вони не гниють, ніяких заражень, ніяких грибків".

Ізраїльське сільське господарство на практиці – великий експериментальний майданчик. У маленькій країні відразу десять великих наукових сільгосп-інститутів. Те, що ще вчора перебувало в лабораторії, сьогодні вже на полях.
Між фермерами - жорстка конкуренція. Важливо, хто перший. І ця виставка - як лінія фронту, звірити диспозицію.

Яна Генті, співробітник агрокомпанії, яка відчуває себе переможцем. Вони вивели новий сорт томатів - «Чорна галактика». За смаком - звичайний помідор, за кольором - звичайна чорниця, з таким же, як в чорниці, набором корисних вітамінів.

Каже Яна Генті, спеціаліст агрокомпанії: "Чорний колір це і є те, що робить їх здоровішими. У них більше вітаміну Сі, і в порівнянні із звичайним червоним помідором я б радила вибирати чорний".

Чорні помідори, яскраво-жовті кабачки, червоні лимони. Піди вгадай, хто є хто на цьому маскараді овочів.

Серед усіх місцевих чудо овочів особисто я для себе виділив би ось цей перчик. Називається "Не вір очам своїм". Він солодкий як цукерка, а всередині немає насіння. Загалом, абсолютно дитяча забава.

Директор агроферми згоден. Вони створили цю овочеву цукерку заради здоров'я нації, не більше і не менше.

Каже Амнон Ешет, директор агроферми: "Ми хочемо, щоб наші діти гризли наші солодкі перчики замість чіпсів".

Свої фрукти і овочі з пустелі з любов'ю Ізраїлю експортує по всьому світу. Але в даному випадку рух навпаки. Ця фірма вирішила розводити на Близькому Сході чисто російський продукт. Таких огірків тут ще небувало.

Каже Регіна Урман, адміністратор компанії: "Нові огірки з пухирцями, з запахом Росії, просто запах дитинства, смак дитинства і як би ... Я коли на них дивлюся, просто згадую те, що я їла коли мені було 5 років".

У пустелі «зелений з пухирцями» зростає не гірше, ніж в городах середньо смуги. Сьогодні кожна ізраїльська грядка - маленьке Сколково.
Прилади контролюють вологість грунту, вміст мінералів, здоров'я саджанця. Вся інформація надходить в інтернет. Управляє рослинним життям сучасний селянин прямо з мобільного телефону.

Тепер давайте подумаємо, як з такою легкістю можна дистанційно керувати процесами вирощування рослин і при цьому мати повний контроль над усіма найважливішими процесами;
Ось уже кілька днів, як таке рішення офіційно існує і воно може дати інноваційний відповідь на більшість поставлених технологічних питань:

United States Patent Application 20120029845
Kind Code A1
Flider; Gennadiy; et al. February 2, 2012
________________________________________
APPARATUS AND METHOD FOR FLUID MONITORING
Abstract
According to some embodiments, an apparatus and method are provided for detecting the composition of a fluid. An alternating electromagnetic field may be applied to the fluid and distortions in the electromagnetic field are compared with predetermined, expected distortion "signatures" for particular components at particular concentrations. The presence and concentration of the components in the fluid may be detected by detecting these distortion signatures.
________________________________________
Inventors: Flider; Gennadiy; (San Francisco, CA); Livschits; Gabreal; (San Francisco, CA)

Я впевнений, що застосувавши це технічне рішення технологи і агрономи отримають в руки точний, надійний і ефективний інструмент контролю, який дозволить впевнено перейти у сфері інноваційного рільництва від чудес до повсякденній практиці

корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100