На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
Прибутки від використання патентів у світі зросли від 3 млрд дол. у 1982 році до 120 млрд дол. у 2003 році
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Конкурс з розробки процесів, технології та обладнання для очищення поверхні моря від нафти (США)

2010-11-28
Давид ЛІВШИЦЬ
винахідник, головний технолог дослідницької компанії «КОНКОРД МАТЕРІАЛС ТЕХНОЛОДЖІ», доктор з прикладної механіки і з електрохімії. США, Каліфорнія

Останнім часом все більше нафти видобувається на морському шельфі та на спеціалізованих платформах у відкритому морі.

Процес видобутку не завжди проходить в штатному режимі і від аварій жоден такий процес не застрахований.

Остання аварія в Мексиканській затоці показала, що немає ефективної технології для запобігання та ліквідації наслідків таких техногенних аварій.

Все більше уваги сьогодні звертається на комплексні технічні та такі, які базуються на їх основі, організаційні рішення, що дозволяють в найкоротший термін при мінімальних витратах і при максимальному ефекті виключити негативні наслідки таких аварій, найбільш небезпечним з яких є стійке і практично необоротне забруднення навколишнього середовища.

Одним з напрямків, які можуть забезпечити такий ефект, є процес ефективного відділення нафти від морської води, який повинен бути реалізований у реальних, а не лабораторних умовах.

Станом на сьогоднішній день немає жодного відомого і перевіреного технологічного рішення, яке б відповідало всім вимогам і було б достатньо ефективним.

Для того, що б стимулювати створення процесів, технології та обладнання для ефективної і надійної, і при цьому економічно доцільною очищення поверхні моря від нафти і призначений конкурс, який оголошений в США, але розрахований на залучення до участі в ньому, фахівців з усіх країн світу.

Участь фахівців Україну в такому конкурсі є винятково важливим, виходячи з кількох міркувань.

По-перше, є досвід з подолання наслідків іншої, відомої і яка потрясла весь світ, Чорнобильської катастрофи, яка прямо не відноситься до технологічних особливостей сепарації нафти від морської води, але з організаційних і економічних ознак може бути прирівняна до аварій на нафтовидобувних платформах.

По-друге, в Академічних підрозділах та інститутах Української Академії наук накопичено унікальний досвід сепарації або відділення нафти від води за допомогою гідрофобних нетканих матеріалів.

З огляду на ці фактори, багато хто не названі в цій короткій анотації, є підстава рекомендувати фахівцям-індивідуалам, комерційним компаніям і підрозділам навчальних та Академічних вузів Україні брати участь у цьому конкурсі.

Умови конкурсу та методичні рекомендації включені до цієї анотації.

Вони представлені англійською мовою, так як всі матеріали на конкурс повинні подаватися англійською мовою, то ми не вважали за необхідне перекладати їх на українську мову.

Може бути задане резонне питання - а навіщо фахівцю з України брати участь у цьому конкурсі?

В якості призу на цьому конкурсі передбачена грошова нагорода для технічного рішення, яке займе перше місце - один мільйон доларів США, для другого місця - триста тисяч доларів і для третього місця - сто тисяч доларів.

Роботи, які зайняли перші десять місць у цьому конкурсі і їх автори або авторські колективи, отримують унікальні можливості для впевненого виходу на ринки США, Канади, Мексики, Великобританії, Норвегії та інших нафтовидобувних країн.

І в будь-якому випадку всі учасники конкурсу здобувають необхідний досвід для участі в інших такого роду конкурсах, які оголошуються у великій кількості.

Для інтересу, повідомляємо, що тільки в США, на рік вручається більше 30 тисяч різного роду і розміру премій за перемоги в такого роду конкурсах і долучення до цього процесу може дати відчутний персональний ефект, не кажучи вже про широкий суспільний резонанс.

корисний матеріал? Натисніть:

групи: винахідництво; Наукові відкриття, науково-технічна інформація; Економіка та фінанси; Інноваційна діяльність
теги: інноваційна діяльність; наука; економіка; США




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100