На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
Сила інтелекту не в тому, щоб все знати, а в тому щоб знати, де в даний момент можна знайти необхідну інформацію
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Спадкоємиця творця мультфільму про Мауглі позиває з «Союзмультфільмом»

2004-12-16

Вдова автора сценарію популярного радянського мультфільму «Мауглі» Леоніда Бєлокурова Гаяне Енгеєва подала позов у Тверський суд Москви. Вона вимагає стягнути з кіностудії «Союзмультфільм» півтора мільйона рублів, пише видання «Газета». Спадкоємиця сценариста просить суд заборонити кіностудії розпоряджатися стрічкою і визнати за нею виняткове авторське право на використання мультфільму.

Як повідомив адвокат Юрій Киреєв, півтора роки тому в суд звернувся сам Леонід Бєлокуров, попросивши зобов’язати відповідача виплачувати йому авторську винагороду за використання мультфільму. Кіностудія претензії не визнала, пославшись на те, що не зобов’язана була укладати з творцем стрічки відповідний договір, тому що мультфільм з’явився в радянські роки, ще до прийняття в 1993 році закону «Про авторське право і суміжні права». Поки йшов розгляд, у грудні минулого року Леонід Бєлокуров помер, і розгляд справи було припинено.

Після цього адвокатом позивача були отримані матеріали, що стосуються статусу кіностудії. ФГУП «Кіностудія «Союзмультфільм», що, хоча і розмістилася на виробничих площах колишньої кіностудії, але не одержала тих же прав, що мав її попередник.

Вирішено було змінити позовні вимоги і відновити розгляд. Як затверджує Киреєв, «відповідач став активним образом розпоряджатися правами на спірну стрічку». Так, кіностудія надає право на показ мультфільму ГРТ, РТР, НТВ і ТВЦ. Крім того, «Мауглі» з дозволу кіностудії тиражується і поширюється на відеокасетах і DVD на всій території РФ, СНД і в інших країнах. Мультфільм також здається в прокат через відомі прокатні організації. За даними юриста, тільки телеканал ТНТ щорічно виплачує ФГУП за право трансляції мультфільмів на каналі порядку 15 тисяч доларів, у той час як творці стрічки «не одержують ні копійки».

Тим часом, єдиними законними правовласником на стрічку відповідно до статті 13 закону «Про авторське право і суміжні права» є її співавтори: режисер-постановник, автор сценарію й автор музики, тобто Роман Давидов, Леонід Бєлокуров і Софія Губайдулліна, — вважає адвокат. Підтримати вимоги спадкоємиці сценариста і пред’явити «Союзмультфільму» свої претензії він призвав художників Едуарда Назарова (творця Віні-Пуха), Юрія Норштейна («Їжачок у тумані») і спадкоємців Аркадія Хайта (автора сценарію «Ну, погоди!» і «Пригод кота Леопольда»), а також багатьох інших мультиплікаторів.

У свою чергу Олександр Попенков, що представляє інтереси ФГУП «Союзмультфильм» у суді, заявив газеті «Газета», що вважає поданий позов необґрунтованим. За його словами, у грудні 2003 року уряд Росії видав додаткове розпорядження, відповідно до якого ФГУП «Союзмультфільм» варто вважати правонаступником по виключних правах на стару колекцію мультфільмів. За даними Попенкова, починаючи з 2003 року кіностудія виплачує творцям старих мультфільмів визначену грошову винагороду як допомогу.


Джерело: www.polit.ru

корисний матеріал? Натисніть:




інші новини...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100