На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
В Україні на 01.10.2013 (з 1992 р.) зареєстровано 394423 охоронних документів на ОПВ, із них патентів: 108167 на винаходи, 83871 на корисні моделі, 25522 на промзразки, 176805 свідоцтв на знаки для товарів і послуг, 13 свідоцтв на топографії ІМС, 20 реєстрацій КЗПТ та 25 свідоцтв на право на використання зареєстрованих КЗПТ
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Google поскаржився на патентні підступи конкурентів Android

2011-08-25

3 серпня в блозі компанії Google з'явився пост, зміст якого можна звести до наступного вислову: "Android знаходиться в небезпеці через негідної поведінки компаній-конкурентів". Автор поста Девід Драммонд в несподівано різких для головного юриста Google виразах розкритикував патентну політику Apple, Microsoft і Oracle і фактично заявив про те, що його компанія починає з трійцею юридичну війну.

Девід Драммонд (David C. Drummond), що поєднує в Google посади старшого віце-президента з корпоративного розвитку та головного юриста, пише, що Microsoft, Apple, Oracle та "інші" затіяли проти Android "ворожу кампанію". Метою кампанії, за його словами, є змусити виробників Android-смартфонів підняти ціни на свою продукцію, тим самим зробивши її менш привабливою в очах покупців. Засобом для втілення задуму в життя, вважає Драммонд, є патентні позови.

Боротьбу з Android, як вважають Драммонд і Google, конкуренти ведуть по трьом напрямам. По-перше, вони намагаються змусити виробників смартфонів виплачувати їм відрахування за використання запатентованих розробок. Якщо перше не вдається, вони пред'являють виробникам патентні позови. І, нарешті, вони об'єднуються в консорціуми і скуповують всі патенти підряд, щоб підготувати грунт для нових розглядів. Останнє у Драммонда викликає особливу злість.

Як приклади головний юрист Google призводить історії з продажем патентів компаній Novell і Nortel. У першому випадку було викуплено 882 патенту за 450 мільйонів доларів, а в другому - близько 6000 патентів і патентних заявок за 4,5 мільярда доларів. В обох випадках покупцем виступив консорціум компаній і в обох випадках у нього входили (ось так збіг!) Як Apple, так і Microsoft. Драммонд прямим текстом вказує, що компанії переслідували одну мету - продавані патенти не мали дістатися Google. На це їм було не шкода ніяких грошей - за патенти Nortel була сплачена ціна, більш ніж вчетверо перевищує їх первісну оцінку (мільярд доларів), повідомляє він.

Не обійшлося і без переходу на особистості. Драммонд вказав, що дружба проти Google об'єднала і "поклала в одне ліжко" двох найлютіших ворогів - Apple і Microsoft. Якби не бажання насолити Google і потіснити з ринку Android, навряд чи б ці компанії опинилися по один бік барикад.

Драммонд пройшовся і по патентній системі США в цілому. Він зазначив, що патенти були придумані для того, щоб заохочувати інновації, а зараз їх перетворили на зброю проти технічного прогресу. Google виступає за вільну конкуренцію - саме вона спонукає конкуруючі компанії випускати нові "кльові" пристрою і відмінні програми. Від цього виграють всі, і в першу чергу користувачі, підсумував він.

Виплеснув накопичені емоції, Драммонд все-таки повідомив, що насамперед Google збирається робити у відповідь - правда, зробивши це теж на підвищених тонах. Компанія має намір дати відсіч тим, хто намагається "задушити" Android, заявив він. Google всіляко вітає інтерес регуляторів до фактів масової скупки патентів. Крім того, Google буде зміцнювати власне патентне портфоліо, щоб дати сутяжників відсіч. Тут, треба відзначити, слово не розходиться з ділом - в липні Google купила близько тисячі патентів IBM.

Пост отримав резонанс насамперед через агресивну тону, який обрав Драммонд - аж надто разюче він відрізняється від тієї дружелюбно-спокійній інтонації, якою Google дотримується в більшості своїх текстів. "Нічого собі у Google наболіло, раз віце-президент компанії в головному блозі так паплюжить Apple і Microsoft", - було першою думкою після прочитання тексту. Пізніше спливли цікаві подробиці.

Якщо Apple віддала перевагу пропустити випади Google повз вуха, то Microsoft знайшла, що відповісти Драммонд. Бред Сміт (Brad Smith), який займає в Microsoft ту ж посаду, що і Драммонд в Google - головний юрист, написав у своєму мікроблозі, що свого часу Google запрошували увійти до консорціуму компаній, що претендують на патенти Novell (і згодом їх і купили ). Google сказала "ні".

Подачу Сміта прийняв інший високопоставлений співробітник Microsoft - Френк Шоу (Frank Shaw), віце-президент зі зв'язків з громадськістю. Коли Драммонд наступного разу захочеться черкнути в блог Google пост про нехороших конкурентів, заявив він в твіттері, нехай спочатку порадиться з колегами - наприклад, з віце-президентом Google Кентом Уокером (Kent Walker). До твіти Шоу доклав копію листа Уокера, в якому той від імені Google відмовлявся від участі в консорціумі претендентів на патенти Novell. Уокер повідомляв, що Google не може прийняти пропозицію в силу "різних причин", дякував за запрошення взяти участь і вказував, що незважаючи на відмову, компанія відкрита для подібних пропозицій у майбутньому.

Не виключено, що Google покликали б і в консорціум бажаючих придбати патенти Nortel - якби компанія не вирішила грати поодинці. У квітні Google подала заявку на покупку 6000 патентів і патентних заявок збанкрутілої компанії. За них Google були готові заплатити 900 мільйонів доларів. Нагадаємо, що в підсумку портфоліо Nortel дісталося групі компаній, до якої увійшли Apple, Microsoft, EMC, Ericsson, Research In Motion і Sony. Скинувшись, члени консорціуму заплатили за них 4,5 мільярда доларів - що Драммонд вважав занадто високою ціною і використовував це як аргумент проти Apple і Microsoft у своєму викривальному пості.

Однак і цей аргумент Драммонда зуміли оскаржити. Зробив це Джон Грубер (John Gruber), редактор блогу Daring Fireball. Він згадав, що в ході боротьби за патенти Nortel Google підвищила свою початкову ставку в 900 мільйонів до 3,14 мільярдів доларів (про підвищення ставки з посиланням на анонімне джерело написала 5 липня Financial Post). Між 4,5 мільярда, заплаченими консорціумом на чолі з Apple і Microsoft, і 3,14 мільярда, які Google поодинці була готова запропонувати за патенти, не така вже й велика різниця, вказує він. Чому ж тоді Драммонд у блозі Google обурюється марнотратністю конкурентів?

Станом на момент написання статті ні Google, ні Драммонд нічого не відповіли на заяви Сміта, Шоу і Грубера. Ще є час зайняти місця в залі для глядачів і запастися попкорном. Ні, все-таки добре, що в одноманітний хід патентних війн іноді вноситься хоч якесь розмаїття.


Світлана Чистякова

Посилання по темі
• When patents attack Android - Official Google Blog, 03.08.2011
• Google: Patently Absurd - Daring Fireball, 03.08.2011
• Google's strange bids for Nortel patents - Financial Post, 05.07.2011

джерело: Інтернет-сайт "ВЯПат"
корисний матеріал? Натисніть:

групи: передача прав; Інтернет; світ
теги: заявка; Google; Apple; США; інтернет




інші новини...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100