На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
Кишеньковий персональний комп’ютер (КПК) – обов’язковий атрибут безперервного творчого процесу і незамінна річ для творчої людини
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Ласкаво просимо на виставку технологій майбутнього ізраїльського виробництва

2011-07-14

"Зроблено в Ізраїлі" - так могла б називатися виставка, що відкрилася в Інтерактивному музеї науки імені Блумфільд в Єрусалимі. Представлені на ній експонати - як техніка майбутнього, так і побутові прилади - знайомі кожному.

Ізраїльським вченим завжди є чим здивувати світ - у цьому безсумнівно переконуєшся на виставці винаходів Єрусалимського музею науки. П'ять секцій з десятками експонатів. Батьківщина всіх цих винаходів - Ізраїль.

Каже Василь Цуканов, співробітник музею: «Ця виставка була створена для того, щоб показати відвідувачам музею розробки ізраїльських компаній. Частина з них зараз тільки починають свій старт-ап, хтось існує багато років, деякі зі своїми розробками вже вийшли на міжнародний ринок, але не всі знають, що все це починання ізраїльтян».

Перехід з секції в секцію - наче міні-подорож у часі. Деякі винаходи використовуються навіть дітьми, щось тільки з'являється на ринку. Хірургічний "робот" - в самий найближчий час цей інструмент повинен стати необхідним при проведенні складних операцій на хребті. У його безпеці та ефективності вже переконалися сотні ізраїльських лікарів. Параболічне дзеркало сонячної енергії - зусиллями співробітників музею принцип його роботи стає зрозумілим навіть дитині. Масове виробництво подібного обладнання, однак, поки що надто витратно.

Складні технічні винаходи на стендах сусідять тут з предметами, що оточують нас у повсякденному житті. У ряду технічних нововведень майбутнього відвідувачі з легкістю знаходять і знайому кожному флеш-карту пам'яті - створену, на подив багатьох відвідувачів, в Ізраїлі Довом Мораном. Почесне місце в ряду унікальних ізраїльських товарів займають помідори "шері", вирощування яких почалося саме у нас.

Каже Василь Цуканов, співробітник музею: «Помідори" шері "розроблялися як продукт для довгого зберігання на прилавках магазинів. Ми хотіли продавати наші помідори за кордоном, але за час доставки вони могли зіпсуватися. Ніхто не хотів їх робити ні дрібними, ні солодкими, але створити продукт звичайного розміру не вийшло, так що довелося піти на компроміс».

Важливий винахід може народитися з будь-якої незвичайної ідеї. Дверні замки, сонячні батареї, носії інформації - всі ці винаходи в різний час з'явилися на світ зовсім випадково. Експонати, представлені поки відвідувачам як товари майбутнього, через кілька років у побуті можуть стати просто незамінні.

На вигляд звичайнісіньке ліжко забезпечене прочитуючим пристроєм, інформація, з якого - свідчення тиску, пульсу і частоти дихання - через кілька миттєвостей висвічуються на спеціальному моніторі.

А це винахід, можливо, дуже скоро з'явиться на вулицях великих міст.
Унікальний металевий стрижень, що "пише" ультрафіолетовими променями - власний винахід наукового центру музею.

Прямо в залі музею маленькі гості - "початківці винахідники" - своїми руками створюють цікаві дрібнички. Так в ігровій формі дітям демонструють головне - в науці і техніці застосування можна знайти найбільш незвичайним ідеям.

джерело: ZMAN.com
корисний матеріал? Натисніть:

групи: Винаходи і корисні моделі; Наукові відкриття, науково-технічна інформація; Інноваційна діяльність; світ
теги: винахід; наука




інші новини...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100