На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
У наступних світових війнах буде розвертатися боротьба за інтелектуальну власність, а не за нафту
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Ватикан наполягає на дотриманні авторських прав Престолу

2006-01-28

В Італії розгорівся скандал, пов’язаний з едиктом Ватикану, відповідно до якого всі виречення діючого Папи Римського і його найближчих попередників підпадають під охорону закону про авторське право. Новий закон викликав серед католиків різку критику.

Закон був підписаний державним секретарем Ватикану в травні 2005 року, але набув чинності тільки наприкінці грудня. За цим законом усі права на публікацію будь-яких виречень понтифіків переходять офіційному видавничому будинку Ватикану Libreria Editrice Vaticana, заснованому ще в 1587 році.

Закон має зворотну чинність, тому поширюється не тільки на всі майбутні виречення нового Папи Бенедикта XVI, але також на виречення його попередників за останні 50 років.

Таким чином, під чинність закону підпадають будь-які праці, послання й виречення Іоанна Павла II, Іоанна Павла I, Павла VI й Іоанна XXIII, повідомляє «Інтерфакс-Релігія».

Тепер будь-яке видавництво, що планує опублікувати якусь частину послання Папи, повинне буде виплатити видавничому будинку Ватикану від 3% до 5% магазинної вартості кожного екземпляра видання. Ті ж, хто порушить авторське право, будуть зобов’язані сплатити штраф і відрахування в розмірі 15% вартості екземпляра. Травневий едикт Святейшого Престолу викликав великий резонанс у католицькому співтоваристві, причому супротивники закону відстоюють свою точку зору як із сугубо економічних, так і з релігійно-філософських позицій.

Минулого тижня одному міланському видавництву, що видало книгу, де втримувалося 30 рядків з обігу Бенедикта XVI до конклаву, прийшов рахунок на 15 тис. євро. Ця сума включала авторські відрахування в розмірі 15% вартості тиражу плюс «юридичні витрати» на суму в 3,5 тисячі євро. Багато хто в Італії порахували, що 15 тис. за відтворення 30 рядків — це забагато.

Своє невдоволення виразив також Вітторіо Месорі, співавтор багатьох праць Іоанна Павла II і нинішнього Папи. «Це зовсім неправильно й до того ж гибельно для іміджу Ватикану», — уважає він. Слова Папи, затверджує пан Месорі, повинні бути доступні безкоштовно. Представники Італійського союзу католицьких видавців і книгопродавців заявили, що новий закон розроблявся без них ведена й суперечить самій природі діяльності союзу — «поширювати слово Папи по світлу».

Ватикан, у свою чергу, заявляє, що прийняття закону про авторські права є змушеною мірою проти «піратських видань» й «передчасних публікацій». Закони про авторське право, зтверджують у Ватикані, поширювалися на тексти й заяви понтифіків завжди, тільки часто не дотримувалися. Новий едикт лише повинен забезпечити більше строге дотримання правил, і встановлений розмір авторських відрахувань не може вважатися надлишковим.

Проте, багато хто в Італії вважають, що Святійший Престол має намір використати едикт як нове джерело доходу. Адже він буде поширюватися не тільки на праці й епістоли Папи, але навіть на його щотижневі проповіді.

 

Джерело: NEWSru.com



корисний матеріал? Натисніть:




інші новини...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100