На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
У США «індустрія копірайту» створює 5% ВВП, а інтелектуальна власність є головною статтею експорту
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

«Торгова марка — це великі гроші», — стверджує представник Коаліції з питань захисту прав інтелектуальної власності (CIPR) в Україні Сергій МОВЧАН

2003-05-12

 

Напередодні вступу України у СОТ процес модернізації українського національного законодавства в області матеріально-правових норм охорони прав інтелектуальної власності вступає в завершальну фазу. Разом з тим, треба буде розв’язати ряд невідкладних проблем, зв’язаних насамперед з охороною промислової власності, зокрема прав на знаки для товарів і послуг (товарні знаки).

Теоретично в нас права інтелектуальної власності захищені належним образом, однак на практиці вони масово порушуються. Експерти Організації по економічному співробітництву і розвитку вважають, в Україні необхідно підсилити захист інтелектуальної власності, відповідно до Угоди ТРІПС. Вони рекомендують:
— розширити повноваження державних органів при проведенні слідства й адміністративної компетенції правоохоронних органів;
— збільшити розміри штрафів за порушення прав інтелектуальної власності;
— збільшити розміри компенсації сторонам, права яких були порушені;
— дозволити судам здійснювати попередню конфіскацію нелегальної продукції;
— створити в рамках судової системи спеціалізовану експертизу.

В Україні зараз спостерігається дуже важливий процес, зв’язаний із проходженням у Верховній Раді проекту Закону України «Про внесення змін і доповнень у деякі законодавчі акти України про інтелектуальну власність».

Він вносить чіткість і прозорість у систему захисту прав легальних правовласників проти незаконного використання їхніх товарних знаків, особливо загальновідомих знаків для товарів і послуг, вказівок місць походження товарів, а також передбачає заходи для конфіскації і знищення продукції, виготовленої з порушенням прав інтелектуальної власності. Від створення прозорої законодавчої бази для захисту прав інтелектуальної власності буде залежати ступінь привабливості України для іноземних інвесторів і приєднання країни до СОТ.

У цивілізованому світі особливо коштовні об’єкти інтелектуальної власності: ринкова вартість бренда «Microsoft» у 1996 році становила $70,9 млрд., у той час як вартість матеріальних цінностей компанії, за даними балансового звіту, — усього $5,7 млрд. Все майно знаменитих фірм Джорджіо Армані, П’єра Кардена, Лоурена Клайна укладене в їх всесвітньо відомих торгових марках. Тим часом, за свідченням ряду найбільших міжнародних компаній, обсяг підробленої продукції, реалізованої в країнах колишнього СРСР під прикриттям їх товарних знаків, складає 25-50%.


корисний матеріал? Натисніть:




інші новини...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100