На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
«Венчурний бізнес — це коли інвестуються 10 компаній, з них половина стає банкрутами, у трьох ви повертаєте свої інвестиції, одна дає 10-кратне зростання й у ще одній компанії прибуток в 100 разів перевищує вкладення» — Тім Дрейпер
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

«Закон про трансфер технологій загальмує high-tech-бізнес»

2006-02-16

Керуючий директор української венчурної компанії Техінвест виступив з критикою закону про трансфер технологій. Під час прес-конференції у Києві у понеділок, 6 лютого, Сергій Лобойко заявив, що закон у разі набрання чинності створить підстави для гальмування будь-якого бізнесу, який працює у цій галузі.

«Прийнятий закон про трансфер технологій, особливо його перша редакція, зводиться до намагання держави закріпити за собою права інтелектуальної власності. Намагання зрозумілі: держава бідна і намагається заробити гроші. Але враховуючи [положення інших законів — ред.] — про експорт подвійних технологій, про державну таємницю — створюються підстави загубити, загальмувати будь-який бізнес, який працює в цій галузі. І не треба ніякої податкової», сказав С.Лобойко, який також є керуючим директором венчурного фонду DFJ Nexus, який працює в багатьох країнах світу і починає роботу в Україні.

У 2005 році закон Верховна Рада двічі приймала закон «Про державне регулювання діяльності у сфері трансферу технологій». Однак, обидва рази закон зупиняло вето Президента — востаннє наприкінці грудня. Глава держави наполягає на скасуванні передбаченого законом положення про режим цільового субсидіювання трансферу технологій, та пропонує повернути частині документу її первозданний вигляд — з тим, щоб було передбачено державну експертизу технологій та визначено порядок контролю за їх ввезенням та вивезенням.

Прихильники прийняття закону вважають, що відсутність законодавчої бази для врегулювання українського ринку інтелектуальної власності дає представникам іноземних держав змогу безперешкодного користування результатами вітчизняних науково-технічних розробок. «Основна частина отриманих в Україні наукових результатів не патентується, а залишаючись без попиту в Україні, публікується у відкритих виданнях, передається за кордон безпосередньо науковими установами або недержавними структурами. Такого роду діяльність перебуває поза контролем держави, призводить до неврегульованого витоку за кордон пріоритетної науково-технічної інформації, завдає суттєвої шкоди економіці держави», відзначається у поснювальній записці до проекту закону.

«Україна у черговий раз іде шляхом, від якого Америка відмовилася 20 років тому, а Росія — два роки тому», сказав С.Лобойко. За його словами, більшість інтелектуальної власності в Україні створювалася і створюється за державні кошти і «значно вигідніше, щоб створені технології та люди, які їх створюють, йшли в бізнес, бо вони тоді почнуть почнуть платити податки, почнуть заробляти гроші, краще жити, і, зрештою, вкладати в ту ж саму науку».

У той же час, за словами керівника «Техінвесту», у Росії влада погодилася передати права на результати наукових розробок, що повністю чи частково фінансувалися державою, виконавцям. Це, вважає С.Лобойко, відразу змінило на краще інвестиційний клімат у галузі.


Журнал «Інтелектуальна власність»

корисний матеріал? Натисніть:




інші новини...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100