На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
Прибутки від використання патентів у світі зросли від 3 млрд дол. у 1982 році до 120 млрд дол. у 2003 році
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Про права на комерційне найменування

2006-08-16
Володимир Жаров

Питання. Чи існує наразі в Україні процедура держреєстрації права на комерційне найменування? Як можна захистити комерційне найменування? Які документи необхідно подавати? Чи може фізична особа виступити ініціатором здобуття такого права?


Відповідь. Статтею 489 Цивільного кодексу України зазначено, що відомості про комерційні найменування можуть вноситись до реєстрів, порядок ведення яких встановлюється законом, але на сьогодні окремого реєстру комерційних найменувань поки що не створено.

Слід зазначити, що відповідно до частини 2 статті 489 Цивільного кодексу України право інтелектуальної власності на комерційне найменування є чинним з моменту його першого використання та охороняється незалежно від факту реєстрації. Тобто, внесення відомостей про комерційне найменування до реєстрів не має правовстановлюючого характеру.

Разом з тим чинним законодавством встановлена відповідальність за порушення прав на комерційні найменування. Такі норми містяться в Законі України «Про захист від недобросовісної конкуренції», Кодексі України про адміністративні правопорушення, а також в Кримінальному кодексі України. Перелік необхідних документів, що подаються, з метою захисту комерційного найменування встановлюється відповідними процесуальними кодексами — Господарським процесуальним кодексом України та Кримінально-процесуальним кодексом України.

Захист прав на комерційне найменування здійснюється в адміністративному порядку, шляхом звернення до Антимонопольного комітету України, та судовому порядку. Суб`єктом права на комерційне найменування є юридичні особи та фізичні особи-підприємці.

З метою удосконаленню законодавства у цій сфері, Державним департаментом інтелектуальної власності наразі розробляється проект Закону України «Про охорону прав на торговельні марки, географічні зазначення та комерційні найменування», в якому деталізуються питання щодо прав на комерційне найменування.

корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100