На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
Прибутки від використання патентів у світі зросли від 3 млрд дол. у 1982 році до 120 млрд дол. у 2003 році
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Самі очікувані наукові відкриття 2006 року

2006-01-01

Журнал Science, видаваний у США, в останньому випуску 2005 року рекомендував своїм читачам уважніше стежити за декількома науковими напрямками, від яких в 2006 році можна чекати особливо цікавих результатів.

Подібні новорічні прогнози Science друкує регулярно, і вони завжди викликають чималий інтерес.

В 2006 році зросте активність досліджень, спрямованих на розробку протигрипозних вакцин і ліків. Можна також очікувати нових відкриттів в області молекулярної біології й еволюції вірусів грипу, а також епідеміології й історії гострих респіраторних інфекцій вірусної природи. Про це повідомляє Washington Profile.

Почнуть працювати в штатному режимі дві гігантські установки лазерного детектування гравітаційних хвиль, які були спроектовані й побудовані в рамках дослідницького проекту LIGO (Laser Interferometry Gravitational-Wave Observatory). Одна з них розташована в місті Лівінгстоні в штаті Луізіана, інша в Ханфорді в штаті Вашингтон. Їхнє налагодження й тестування почалися ще в 2002 році, але дотепер обсерваторії проводили тільки пробні виміри. З їхньою допомогою фізики розраховують виявити гравітаційні хвилі, які народжуються при злитті нейтронних зірок.

Очікуються перші результати клінічних випробувань нового способу лікування захворювань, заснованого на прицільному відключенні заданих генів за допомогою коротких фрагментів молекул рибонуклеїнових кислот (метод РНК-інтерференції). У цей час цей метод у порядку експерименту застосовується для боротьби з макулярною дегенерацією сітківки й деяких вірусних інфекцій; незабаром його почнуть випробовувати для лікування вірусного гепатиту й деяких неврологічних патологій.

В 2006 році завершиться або наблизиться до завершення будівництво надсучасної Обсерваторії космічних променів імені Пьєра Оже, що споруджується в Аргентині. Прилади цього наукового центра дозволять зібрати найціннішу інформацію про космічні випромінювання високих енергій.

Буде опубліковано багато нових робіт, присвячених вивченню колоній мікроорганізмів, що живуть на нашій планеті. Редактори Science думають, що реалізація цих проектів дозволить краще зрозуміти, яким шляхом 1,5 млрд років тому з’явилися перші ядерні клітки, на основі яких згодом виникли багатоклітинні організми.

Біля двох років тому фізики-експериментатори з Університету штату Пенсільванія повідомили, що їм удалося спостерігати фазовий перехід твердого гелію-4 у надрідкий стан. Цей сенсаційний результат поки що не вдалося відтворити в інших лабораторіях. Очікується, що в наступаючому році він або підтвердиться, або буде спростований.

Буде інтенсивно тривати вивчення високотемпературних надпровідників, що ведеться з моменту їхнього відкриття в 1986 році. Не виключено, що ці дослідження приведуть до розуміння механізмів високотемпературної надпровідності, які поки що не зрозумілі.

Навесні 2005 року американські орнітологи виявили на сході штату Арканзас гігантського білоклювого дятла, що вважався вимерлим більше 50 років тому. Поки що його існування підтверджене тільки не занадто чітким відеозаписом, тривалістю менш півтори секунд і декількома аудіозаписями. Редактори Science виражають надію, що в 2006 році це відкриття буде остаточно доведено.

джерело: Журнал Science
корисний матеріал? Натисніть:


2020-11-20
Жива вода


2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100