На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
У наступних світових війнах буде розвертатися боротьба за інтелектуальну власність, а не за нафту
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Псевдо-патенти, як засіб конкурентної боротьби, практика, методика та доцільність їх комерціалізації

2012-08-27
Андрій (Гавріель) Лівшиць; Ярослав Ващук

Останні новини з інноваційного світу високих технологій, викликають необхідність повернутися до обговорення елементарних визначень поняття винаходи, прийнятих в законодавстві практично всіх розвинених країн

Перш за все винахід повинен бути саме технічним рішенням і ніяк не програмним продуктом і не методикою і не керівництвом по обслуговуванню
Для будь-якого технічного фахівця поняття технічне рішення не потребує додаткових роз'яснень

Згідно практично будь-якого Патентного закону дається таке визначення винаходу: в якості винаходу охороняється технічне рішення в будь-якій області, що відноситься до продукту (зокрема, пристрою, речовині, штаму мікроорганізму, культури клітин рослин чи тварин) або способу (процесу здійснення дій над матеріальним об'єктом за допомогою матеріальних засобів).

Термін "технічне рішення" слід розуміти досить широко як практичне засіб задоволення певних потреб. Так, способи лікування хвороб не відносяться до техніки у загальноприйнятому сенсі слова, однак можуть бути запатентовані в якості винаходів.

Винахід саме по собі нематеріальне, проте воно має певний об'єкт, тобто то технічний засіб, за допомогою якого це нематеріальне засіб буде упредметнюється. Види об'єктів винаходів різняться в залежності від того, які засоби використовуються в технічному рішенні для досягнення поставленої мети.
Можна навести ще один вагомий аргумент на користь того, що саме технічні рішення можуть бути предметом винаходів і при відсутності технічного рішення, не доводиться говорити про наявність або відсутність і новизни і корисності і неочевидності ... Практично в законодавстві майже всіх Європейських країн, має місце умова для отримання ліцензії патентного адвоката, така ліцензія (після закінчення відповідного юридичного навчального закладу) може бути видана тільки особі, що має статус інженера механіка або електромеханіка

Тим самим підтверджується необхідність наявності в кожному винаході базової основи, представленої у вигляді технічного рішення або його повноцінного еквівалента

Відсутність у заявлених матеріалах на видачу патенту найменших ознак самостійного, самодостатнього, корисного, практично здійсненного і неочевидного технічного рішення, незважаючи на юридичні виверти чиновників і комерційних інтересантів від винахідництва не дають підстав для практичних винахідників, вихованих на Теорії та алгоритм рішення винахідницьких завдань, прийняти, як належне процес надання статусу винаходу для речей нічого спільного з винаходом не мають

Ось приклад такого, як нам представляється, ганебного, для компанії такого рівня як Apple, процесу, який по ідеї повинен перерости в низку чергових даремних для інноваційного руху судових процесів в яких мертвою хваткою зчепилися хто завгодно, - біржові спекулянти, комерційні пройдисвіти, але тільки не винахідник

Ось таке повідомлення:

Компанія Apple одержала патент на технологію, яка дозволяє пропускати нецікаві шматки телевізійного та радіоефіру, замінюючи їх музикою, відеозаписами та подкастами з власної бібліотеки користувача. Коментатори розгледіли в патенті оголошення війни рекламі і рекламодавцям.

Заявку, озаглавлену "Нерозривне перемикання між ефіром і локальним медіа" (Seamless switching between radio and local media), компанія Тіма Кука направила в Патентне відомство США в жовтні 2011 року, а відповідний патент отримала 21 серпня 2012 року. (Зверніть увагу на прискорений розгляд, заявки нормальних компаній розглядаються в більшості випадків по три роки)

У патенті описується наступний принцип. Якщо в ефірі попадається шматок, зміст якого не представляє інтересу для користувача, трансляція припиняється, а замість неї запускається музична композиція, відео або подкаст з бібліотеки iTunes. Якщо в ефірі знову заговорили про щось цікаве або запустили варту річ, відбувається зворотне перемикання.

Сіль полягає в тому, що рішення про переключення приймає сам пристрій. Вміст ефіру воно визначає різними способами: спираючись на розклад передач, використовуючи дані системи RDS або аналізуючи звук подібно тому, як це роблять "распознавалкі пісень" Shazam і SoundHound. Жоден з цей методів не містить нічого революційного і найголовніше, - не містить нічого схожого на саме технічне рішення.

Перше, що спадає на думку при фразі "небажаний контент в ефірі" - реклама. Тому технологію, описану в патенті Apple, негайно охрестили "відсікачем рекламних оголошень". До того ж, відокремити рекламу від нереклама у телерадіомовленні, напевно, найпростіше - по звучанню вона відмінна від музичного треку або передачі-"говорильні". На телебаченні на час рекламної паузи іноді прибирають логотип телеканалу або роблять голосніше звук.

Якщо Apple дійсно введе в дію відсікач реклами (на якому пристрої це планується зробити, з патенту, втім, неясно), в компанії буде на порядок більше ворогів: зустрічатися в суді доведеться не тільки з Samsung співтовариші, але і з рекламодавцями, мовниками та постачальниками контенту.

Прикладом такого протистояння може служити історія американського провайдера супутникового телебачення Dish Network, який вбудувала в свій відеорекордер The Hopper відсікач реклами під назвою AutoHop. The Hopper записує і передачі, і телерекламу, але при відтворенні реклама не показується. Функція AutoHop посварила Dish Network з мовною мережею CBS і телеканалами Fox і NBC, які в травні 2012 року подали на компанію до суду.

Відсікачі реклами також існують у вигляді доповнень до популярних програм-плеєрам - наприклад, Windows Media Center або MythTV. Їх випускають сторонні компанії, а завантажити аддони люті противники рекламних оголошень можуть через інтернет.

У тексті патенту Apple, який доступний на сайті Патентного відомства США, реклама дійсно згадується - але лише в якості одного з прикладів контенту, який може бути нецікавий слухачеві чи глядачеві. Інші приклади - ток-шоу, один з учасників якого говорить так нудно, що хочеться вимкнути телевізор або радіоприймач, чи пісня, від якої зводить зуби (як якщо б діджей радіо "Рок сімдесятих" взяв і поставив Джастіна Бібера).

І ток-шоу може бути цікавим, і радіохвиля непоганий, але ось цей конкретний шматок хочеться пропустити. У той же час лінь постійно повертатися на хвилю або канал, щоб перевірити, договорив чи той зануда і доспівав Чи Бібер. Технологія, яка описана в патенті Apple, нібито дозволяє виконувати операції розпізнавання і перемикання автоматично, позбавляючи користувача від моральних страждань.

Для успішної роботи системи буде потрібно "видресирувати" її під себе - користувачеві якийсь час доведеться ставити відмітки "Мені подобається" і "Мені не подобається" під трансльованими треками і передачами. У результаті буде створено "профіль переваг" (preference profile), в якому будуть детально розписані інтереси людини. На таких же "профілях" засновані системи рекомендацій, що діють на багатьох музичних сервісах - включаючи власний сервіс Apple Genius.

Що в дійсності буде являти собою проект, описаний в патенті, - просунуту службу управління ефіром або завуальований отключатель реклами, - поки сказати неможливо. Скоріше варто гадати, чи знайде взагалі описаний в документі алгоритм-яке відображення в реальності. Тільки 21 серпня Apple отримала 29 патентів, а всього в портфоліо компанії їх налічується кілька тисяч (деякі розробки, до речі, вельми екстравагантні). Щоб реалізувати всі описані в них задумки, не вистачить ні сил, ні часу.

Про повну марності цього патенту Apple і про відсутність елементарної новизни в нього красномовно говорить і наступна інформація:

Друга за величиною телемовна компанія США, Dish Network презентувала на своєму сайті сервіс для своєї телеприставки The Hopper, що дозволяє пропускати рекламні ролики. Функція названа Auto Hop, "Автоскачок".

Включивши Auto Hop перед початком перегляду телевізора за допомогою приставки The Hopper, глядач в момент початку рекламного блоку побачить чорний екран або перший кадр рекламного ролика, повідомляє The Wall Street Journal. Після цього мовлення буде продовжено.

Раніше на телеприставки, подібних The Hopper, було можна застосовувати лише функцію швидкого перемотування реклами, під час якої зображення не зникало з екрану.

Приставка The Hopper була презентована Dish Network в березні 2012 року. Вона дозволяє записувати до 2000 годин телемовлення в HD-якості і переглядати контент на будь-якому телевізорі в будинку, де приставка встановлена. Обслуговування приставки The Hopper обходиться користувачам в 99 доларів передоплати та щомісячний абонентський внесок у 10 доларів. Без Auto Hop обслуговування коштує 6 доларів.

Введення функції Auto Hop може викликати негативну реакцію з боку телеканалів і рекламодавців, так як ця технологія зменшить аудиторію охоплення їх роликів. Поки телевізійні канали не прокоментували запуск технології. Представники Dish Network відзначають, що Auto Hop не позбавляє глядачів можливості дивитися рекламу - вони можуть продовжувати це робити, просто не включаючи функцію.

Навесні 2012 року компанія Microsoft отримала патент на пристрій для пропуску реклами. Правда, цей пристрій було розроблено з користю для компаній, а не для користувачів. Воно передбачає наступний принцип роботи: за кожен промотати глядачем рекламний ролик компанія, що надає контент, отримує відрахування від користувача. Тобто, щоб не платити додаткових грошей, глядач повинен дивитися рекламу. Технологія поки що не реалізована.

корисний матеріал? Натисніть:


2020-11-20
Жива вода


2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100