На головну | Пишіть нам | Пошук по сайту тел (063) 620-06-88 (інші) Укр | Рус | Eng   
Кишеньковий персональний комп’ютер (КПК) – обов’язковий атрибут безперервного творчого процесу і незамінна річ для творчої людини
  новини  ·  статті  ·  послуги  ·  інформація  ·  питання-відповіді  ·  про Ващука Я.П.  ·  контакти за сайт: 
×
Якщо ви помітили помилку чи похибку, позначте мишкою текст, що включає
помилку (все або частину речення/абзацу), і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нам.
×

Креативний або творчий?

2011-11-12
Галина Черменська

Це слово сьогодні у всіх на вустах. Ми захоплюємося креативними людьми, за креативними співробітниками полюють компанії, це якість зустрічається в більшості резюме. Чому воно сьогодні так затребуване? І що саме можна вважати креативністю?

Креативність - наша здатність до творчості. Вона реалізується у формі нових ідей і підходів у науці, культурі, політиці, бізнесі - словом, у всіх динамічних сферах життя, де розвинена конкуренція. Цим і визначається її цінність для суспільства. А чим цінна ця якість для того, хто нею володіє? «Найважливіше в креативності - вдосконалення себе, - каже екзистенційний психолог Марина Хазанова. - Причому вдосконалення одухотворене. Будь-яке творче заняття допомагає осягати власні цінності, знаходити особистісний сенс. А це найважливіша духовна потреба, яка відрізняє нас від усіх живих істот ».

Сьогодні серед нас все більше тих, хто знаходить час і сили, щоб на дозвіллі займатися творчістю - чи то спів, танці або розпис по глині. «Багато зараз націлені на заробляння грошей, але робота не завжди дає можливості самовираження, - коментує цю тенденцію психолог Рада Грановська. - А можливість реалізуватися, поважати себе для нас - одна з головних життєвих потреб. Коли ми не можемо задовольнити її, ми дуже погано себе почуваємо». Розбудивши в собі творчий початок, ми змінюємося самі й змінюємо своє життя: «Той, хто зробив цей крок, стає більш впевненим і стійким в життя людиною. Починає бачити нові можливості творчо проявити себе, в тому числі і в своїй основній роботі. Або шукає іншу роботу, де зможе себе реалізувати».

Креативний або творчий?

Креативність означає ще й уміння генерувати несподівані ідеї. У цьому сенсі «креативний» - не те ж саме, що «творчий». «Сутність творчості - у відкритті та створенні чогось якісно нового, що має значну цінність, - пояснює філолог Олексій Шмельов. - Це можуть бути естетичні цінності, факти і закони, технічні пристрої. А слова «креативність», «креатив» використовуються в галузі реклами, маркетингу та управління персоналом і мають на увазі нестандартний підхід до виконання поставленої задачі або навіть «потокове виробництво» ідей. У номенклатурі спеціальностей з'явилися «креативщик» і «кріейтор»; смішно було б бачити оголошення про вакансії творця».

Діалог півкуль

Креативність визначається знаннями та кругозором, особистісними рисами і мотивацією, середовищем, в якому ми росли і живемо. Не менш важливі інтелектуальна гнучкість і вміння мислити «в різні боки». Чим більше ми можемо запропонувати різних варіантів вирішення проблеми, тим більше шансів натрапити на щось оригінальне. Але множити ідеї недостатньо - потрібно ще міняти ракурс розгляду проблеми, «кут атаки». З точки зору нейрофізіології, важливу роль в креативності грають лобові частки мозку: вони відповідають за критичне сприйняття існуючих стратегій, дозволяють змінювати їх, адаптуючи до ситуації. Найкреативніші люди відрізняються від інших ще й більш високим рівнем узгодженості та взаємодії двох півкуль головного мозку. При вирішенні математичних завдань надобдаровані діти задіюють обидві півкулі, тоді як у інших дітей працює в основному ліве*. І навпаки, коли дітей просили подумки обертати об'ємну фігуру, в обдарованих активізувалося і ліва півкуля, а решта використовували тільки праве.

Стаєри і спринтери

Творчі здібності можуть досягати піку в різному віці. Дослідник Девід Галенсон (David Galenson) на основі біографій знаменитостей ХХ століття виділив два типи особистостей. Одні, як Пікассо, проявляють себе в усій красі дуже рано. Інші, як Сезанн, дозрівають повільно, їх вищі досягнення припадають на другу половину життя. Але багато хто з нас взагалі не готові визнати в собі творчий дар, вважаючи себе безнадійно пересічними. «Іноді цей ресурс дійсно заблокований, - пояснює Марина Хазанова. - Скажімо, якщо в сім'ї або в школі дитину переконали, що він ні на що не здатний, він, швидше за все, і ставши дорослим, буде переконаний саме в цьому». «Бути креативним - означає вміти уявити собі щось нове, відмінне від того, що є, - вважає керівник Інституту прикладної креативності (Німеччина) Петер Вайль (Peter Weil). - Каменяр, який вміє будувати міцну стіну, взявши менше цеглин, креативний. Як і домогосподарка, яка в крихітній кухні так розумно розташувала речі, що помістилося все».

Як її розвинути?

Помилково думати, що всі наші творчі здібності - тільки вроджені. «Креативність розвивається при навчанні та заняттях творчою роботою, - пояснює Марина Хазанова. - Але, мабуть, головне - мотивація. Креативна особистість відчуває внутрішнє спонукання до творчості - будь то споруда лялькового будиночка або побудова теорії поля. Саме нашу цікавість, а не тільки знання і бачення світу робить нас тими, ким ми хочемо бути».

Як же розвинути креативність? Ось деякі способи, які можна застосувати в самих різних областях.

Група людей обговорюють ідею, послідовно граючи три різні ролі: «мрійника» (фонтанує ідеями), «реаліста» (з'ясовує, як реалізувати ідею) і «критика» (оцінює здійсненність ідеї і позначає її вразливі місця). Цей метод використовував Уолт Дісней при створенні своїх фільмів.

У центрі великого аркуша графічно позначають головну проблему. Від неї, як від стовбура дерева, малюють відгалуження - пов'язані з нею ідеї. І далі це «дерево асоціацій» розростається настільки, наскільки необхідно для вирішення поставленого завдання.

Проблему перевертають з ніг на голову. Питання ставиться так: що я повинен зробити, щоб точно не досягти мети? На другому етапі всі зібрані ідеї перетворять в протилежні.

джерело: Subscribe.ru
корисний матеріал? Натисніть:




2020-11-20
Жива вода
інші статті...
© Ярослав Ващук, 2003-2023
при використанні будь-яких матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове
[pageinfo]
сайты Хмельницкого bigmir)net TOP 100